Tallinna 32. Keskkooli teatritrupid käisid Jõgeval Alveri luulefestivalil, kus saadi laureaadi tiitel ja näitlejapreemia

 

24.-25. novembril leidis Jõgeval aset 25. Betti Alveri 111. sünniaastapäevale pühendatud luulefestival „Tähetund“.
Tallinna 32. Keskkoolist võttis festivalist osa 2 truppi – 11.d klassi teatrisuuna õpilased, keda juhendas õpetaja Toomas Lõhmuste, ning keskkooli näiteringi KOKK trupp Eva Kalbuse juhendamisel. Seekordse festivali žüriisse kuulusid Garmen Tabor,  Leelo Tungal, Maarius Pärn, Kristiina Oomer, Jaak Allik, Märt Treier, Rain Mikser.
Festivalil osales 16 lavastust üle Eesti.

TULEMUSED:
11.d lavastus „Tuulde pillatud“ – LAUREAAT
Lavastus põhines luulevalimikule Betti Alveri debüütkogust „Tolm ja tuli“ (1930), selle loomisel tugineti Lola Annabel Kassi kureeritud näitusele KUMU saalides „Kurja lillede lapsed. Eesti dekadentlik kunst“ ning Ele Süvalepa artiklile „Dionüüsiline Alver“ ajakirjas Vikerkaar (12/1994) ning Jaan Unduski esseele „Dekadentsi tunnetuslikust tähtsusest“ kultuurilehes Sirp (08.09.2017). Lisaks juhendaja Toomas Lõhmustele osales etenduse loomisel ka liikumisjuht Hanna Junti.

KOKK lavastus „Elurütmid“ – NÄITLEJA PREEMIA  JESSICA AGNETA KARI (12.d)
Selle lavastuse saab jagada järgmisteks alapealkirjadeks: lapsepõlv (lapsesuu), noorusiga (hoog ja hullus; armuaeg; armuvalu), lohutus (aja maha võtmine), keskiga (keskendumine tööle, eneseteostus  lapse kaudu), vanadus (ühiskond ei lepi), kokkuvõte elust (aja mahavõtmine).
Oluline teema on inimese enesemääratlemine. Me sõltume üksteisest – kogu inimkond koob üheskoos maailma mustrit. Selle mustri sees peaks säilima igale inimesele talle omane kude, mis on täpselt tema nägu ja tegu ega oota kellegi teise heakskiitu.
Kavas annab olulise kammertooni lõpulaul – trupp on viisistanud Betti Alveri luuletuse „Eluhelbed“. Selle teksti põhjal saab koostada elust lihtsa valemi.

ELU VALEM:

(elu surmkümmend suudlust + hullsada ilusat hetke + tummtuhat valuhuiget) x välgujuga

= SAATUSE SUMMA

Kogu festivali tulemused: [LINK]
Kui festivalil olid kõik lavastused vaadatud, esines osalistele armastatud folkbänd Curly Strings. Juba kontserdi esimeste taktide ajal kogunes publik meie kooli õpilastest innustatuna tantsu vihtuma. Esinejate ning tantsijate jaks ei raugenud kontserdi viimse noodini. 

Festivali kokkuvõtteks võib öelda, et  luulelavastuste kaudu väärtustati Betti Alveri luulet, tõlgendati tema tekste varjunditerohkelt, saadi lavakogemus ning loomingulisi elamusi.

Räägi tasa minuga,
siis mu kuulmine on ergem.
Räägi tasa minuga,
tasa taibata on kergem.

Inimrõõmu, hingehärmi
tunnen-taban läbi tuule.
Ainult surnud sõnalärmi
kuuldeski mu kõrv ei kuule.
B. Alver

Fotosid festivalist (fotode autor Lea Pihlak) : [LINK]